Gázkazánok háborúja, avagy a fűtésszerelő visszavág

A fűtésszerelő keresés egészen aktuálissá vált, amióta a kondenzációs kazánok piacra kerültek. A nyílt égésterű kazánok esetén úgy tűnt, egyszerűbb a helyzet. Ám ez koránt sincs így. Könnyű lenne a kondenzációs kazánok nyakába varrni ezt a problémát, pedig sokkal inkább a házunkban kialakított fűtési rendszerhez tartozó korszerűtlen infrastruktúra az egyértelmű hibás. A régi kazánok valóban nem mentek tönkre, csak éppen a fűtési teljesítményük romlott, ami az energiaválságig financiális szempontból még talán viselhető volt, bár környezettudatossági szempontokból koránt sem. Így ezek a modernebb készülékek a fűtési hatékonyság érdekében zárt égésterűek, valóban hatékonyabbak és környezetbarátabbak, viszont sokkal érzékenyebbek a koszra, amit később bővebben kifejtek, hogy kerül oda. Ez pedig rendszeres karbantartást és rendszerszintű gondolkodást kíván.

A korszerűtlen infrastruktúra felvetés miatt jogosan jönne a kérdés, hogy a vízcsőnek az a dolga, hogy a víz legyen benne és pont. Azonban a dolog nem ennyire egyszerű. A vízcsövek anyagát tekintve leginkább vas vagy réz volt, de a legtöbb háztartásban mind a kettő. Kiváló alap a korrózióhoz, ami által kialakul az iszapos kosz a fűtővízben. Egy jó fűtésszerelő valószínűleg azonnal tudja, hogy ilyen esetben mi a teendő. Amennyiben nincs affinitásunk cserélni a meglévő rendszert, érdemes egy hőcserélőt tenni a kazánunk elé. Így a kazánon átáramló kosz már nem fog ráégni a fűtőtestre. Illetve vannak különböző adalékanyagok, amik korrózió gátló hatással bírnak. Érdemes minden folyamatot a tervezéssel kezdeni, és bár napjainkban karnyújtásnyira van az információ különböző platformokon, de azért attól, hogy akciós lesz a hajvágó gép a szomszédos közértben, még nem lesz mindenkiből fodrász. Azt gondolom, hogy szakember bevonása erősen ajánlott a témában, mert a fűtési rendszer egy komplex, összetett dolog, amit az elejétől a végéig érteni kell, és sajnos egy hiba komoly ráfizetéssekkel és eredménytelen fűtési rendszerrel járhat. Alapvetően ez egy elég komplex szakma, gondoljuk csak végig, mennyi dolgot kell ismerni ehhez. Meg eleve mennyire sok fajta fűtés van már napjainkban: padló, mennyezet, radiátor és még sorolhatnám.

Azt javaslom, hogy akinél aktuális a kérdés, mindenképpen járja jól körül a témát, mert annyira komplex a dolog, hogy kérdezni is nehéz. Illetve csak akkor kapunk jó munkát, ha pontosan el tudjuk magyarázni, hogy mit is várunk a szerelőtől. Viszont óva intenék mindenkit a fűtésszerelő megkerülése kapcsán. Ez véleményem szerint pont az a spórolás, ami aztán később drágább lesz a kontár munka miatt. A fenti linken rengeteg jó szakembert találhatunk egyébként a gázszerelés, vízszerelés és duguláselhárítás területén. Én is innen vettem igénybe segítséget, nem értünk még a munka végére, de eddig a helyszíni felméréstől a megkezdett munkafolyamatokig és az ütemezéssel is elégedett vagyok.

4 hét ago